fbpx

Ondernemen in coronatijden | Interview TAP Limonade

Door de strenge maar noodzakelijke coronamaatregelen moeten ook veel ondernemers in Brugge de deuren sluiten of creatief aan de slag gaan met hun diensten. In de interviewreeks ‘Ondernemen in coronatijden’ kijken we hoe het met de ondernemers in Brugge gaat. Wat doen zij tijdens de quarantaine? En hoe zit het met hun zaak?

Deze week praten we met Marieke, die het leuke concept van TAP Limonade oprichtte.

Wie ben je en welke zaak heb je?

Mijn naam is Marieke, 26 jaar, met een groot hart voor Brugge, koude melk bij het ontbijt en sneakers! Ik hou van esthetische composities: zowel bij mijn foto’s op Instagram als wanneer ik de tafel dek als er gasten komen eten. Daarom ben ik ook echt graag bezig met de voorbereidingen van etentjes, feestjes, enz. TAP Limonade pikt hier op in!

We maken namelijk huisgemaakte limonades binnen een concept van catering. Dit betekent dat wij de limonades maken, zoals gekend volgens Amerikaanse traditie: zonder prik en met vers fruit, waarna klanten ze kunnen aanbieden op hun eigen gelegenheid! We zorgen voor een mooie presentatie in glazen bokaal-vaatjes waaruit gasten zelf hun glas kunnen vol tappen.

Je merkt het, de vraag: ‘wie ben je’ is niet zo makkelijk. Ik praat eens in termen van ‘ik’, maar ook wel in termen van ‘we’. Misschien verwarrend, maar wel de realiteit. Want hoewel ik TAP begonnen ben en er het meeste uren tijd aan besteed, is Jonathan – mijn lief! – achter de schermen echt wel dé rots in de branding. Hij perst met veel plezier kilo’s citroenen en is een fijnproever die er regelmatig in slaagt onze recepten net dat tikkeltje meer te geven.

Waarom ben je met TAP Limonade gestart?

Je hoort steeds vaker dat mensen bewuster omspringen met alcoholgebruik. Ikzelf heb alcohol ook nooit als noodzakelijk middel gezien om plezier te hebben. Initiatieven zoals Tournée Minerale en de BOB-campagne kunnen we alleen maar aanmoedigen, maar tegelijkertijd zijn er ook genoeg mensen die bijvoorbeeld omwille van medische redenen geen alcohol kunnen drinken of het gewoon niet lusten. Hun keuze is vaak beperkt tot frisdranken en fruitsap, terwijl het aanbod aan types bier, wijn, cava, champagne… eindeloos is.

Waarom zouden we dit op alcoholvrij vlak ook niet kunnen? Daarnaast zijn we ook allen bewuster bezig met het milieu. Denk maar aan minder plastic, een kleinere voedselketen, enz. Als gastheer of -vrouw wil je toch voor elk wat wils kunnen aanbieden op je feestje? TAP is daarom een leuk, origineel alternatief voor iedereen. En de gelegenheid om ook voor een alcoholvrij drankje je beste servies boven te halen!

Hoe zag jouw normale werkdag voor de coronamaatregelen eruit?

TAP Limonade is mijn bijberoep. Op een ‘normale werkdag’ sta ik namelijk voor klassen van een 20-tal pubers vormingen te geven rond identiteit, relaties en seksualiteit, weerbaarheid, enz. ? Ik hou van mijn job, maar de afwisseling is heel boeiend! Samen met mijn collega’s komen wij op scholen terecht wanneer deze een vorming bij ons hebben geboekt. Dit varieert van een halve dag tot volledige dag en zelfs meerdaags. Een weekschema is hier dus nooit hetzelfde.

Op de dagen dat ik een limonadebestelling heb, rep ik me na de schooluren naar de winkel om mijn ingrediënten in huis te halen en dan begint het perswerk! Kilo’s citroenen en limoenen vliegen er hier dan vlotjes door, terwijl we er voor zorgen dat het fruit pruttelt, maar niet aanbrandt.  ’s Avonds bereiden we dus de limonade die de volgende ochtend ergens wordt geleverd of wordt opgehaald! Zo is de limonade zo vers mogelijk en kunnen we hem toch al wat koelen.

Wat is de invloed van de coronamaatregelen op TAP Limonade?

De invloed is natuurlijk heel groot. TAP komt in de meeste gevallen in the picture daar waar mensen samenkomen: een zomerse BBQ, huwelijks- en communiefeesten, babyborrels… en deze gaan nu allemaal niet door, waardoor ook de bestellingen geannuleerd worden.

Zijn er speciale maatregelen die je nu neemt?

In theorie is er geen probleem. Wij werken steeds hygiënisch en altijd met ophalen of leveren. Take-away is dezer dagen mogelijk. Toch hebben wij beslist om dit niet te doen om geen onnodige risico’s te nemen. Hoe fijn het ook zou zijn om mensen in hun lockdown van een glaasje frisse limonade te kunnen voorzien, ik heb zelf astma en probeer dus echt om met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen. Ook de winkels zijn al druk genoeg, het lijkt me dus verre van ideaal om ook daar rond te lopen op zoek naar mijn ingrediënten!

Ik ben mij er wel heel bewust van dat dit kan omdat TAP mijn bijberoep is.  Ook al ben ik met mijn vaste job op werkloosheid gezet, ik mag er toch van uit gaan dat er op het einde van de maand iéts op mijn rekening zal verschijnen. Heel veel ondernemers hebben dat geluk niet.

Kunnen klanten momenteel iets doen om TAP Limonade te steunen?

Mensen kunnen zeker starten met ons te volgen op social media, zo krijgen ze hopelijk het water al in de mond, om meteen te proeven eens het terug kan!

Hoe vul je jouw dagen momenteel tijdens de lockdown?

We hopen na de lockdown naar buiten te komen met een nieuw recept, dat mensen vooral veel goesting geeft in de zomer. Ik buig in tussentijd het hoofd over nieuwe content voor social media en er is nu ook echt geen excuus meer voor uitstelgedrag wat administratie betreft. 

Heb je een tip voor andere ondernemers die getroffen zijn door coronamaatregelen?

Het lijkt me een ideaal moment om te herbronnen: wat doen we en waarom doen we wat we doen? Ik geloof dat dit heel veel creativiteit kan teweegbrengen. Tegelijkertijd is het de ideale kans om bewuster stil te staan bij de gelukjes die we te vaak als vanzelfsprekend aanschouwen: elkaars gezelschap, gezond zijn, een mooie wandeling in de lentezon, de krant met een koffietje zonder de ochtend rush, enz.

Waarom moeten mensen na de coronamaatregelen zeker eens voor TAP Limonade kiezen? 🙂

Eens dit allemaal achter de rug is, zullen we de BBQ’s, etentjes, picknicks, taartnamiddagen… niet meer kunnen bijhouden, vermoed ik. Ontelbare redenen dus om TAP te proeven én te delen met al wie je lief is. Je zult er geen spijt van hebben, beloofd!

Hartelijk dank voor dit interview, Marieke!
Meer weten?
Check de website van TAP Limonade
Of volg TAP Limonade op Instagram of Facebook!

Geef een antwoord