fbpx

Ondernemen in coronatijden | Interview HAP take away bites

Door de strenge maar noodzakelijke coronamaatregelen moeten helaas ook veel ondernemers in Brugge de deuren sluiten of creatief aan de slag gaan met hun diensten. In de interviewreeks ‘Ondernemen in coronatijden’ kijken we hoe het met de ondernemers in Brugge gaat. Wat doen zij tijdens de quarantaine? En hoe zit het met hun zaak?

We starten met ondernemers Mieke en David, oprichters van HAP take away bites in centrum Brugge.

Wie ben je en welke zaak heb je?

Mijn naam is Mieke Van Haute en samen met mijn man zijn wij nu 2 jaar eigenaar van HAP take away bites, een broodjeszaak a.k.a. lunchroom in het centrum van Brugge, in het Zilverpand.

Wij wonen net over de grens, in Eede, een deelgemeente van Sluis. We wonen daar samen met mijn twee zonen en David zijn dochter. Drie echte pubers die alle drie in Brugge school lopen.

Waarom zijn jullie met HAP take away bites gestart?

Mijn man en ik hadden er genoeg van om voor een baas te werken en wilden al lang iets van onszelf. Toevallig kwamen we een advertentie van overname tegen op de Facebookpagina van gemeenschappelijke vriendin.

Hoe zag jullie normale werkdag voor de coronamaatregelen eruit?

We vertrekken thuis om 6.25u met z’n allen richting Brugge. Om 7u starten we met de mise-en-place in de keuken (David) en in de zaal (ikzelf). Om 8u gaat de zaak open.

‘s Morgens hebben we vooral koffiedrinkers en mensen die hun broodje of salade voor de lunch bestellen of al meenemen. De week voor de coronacrisis waren we ook begonnen met het aanbieden van boterkoeken.

Om 11u vertrekt David met de bakfiets om leveringen te doen in de binnenstad. Van 12u tot 13.30u is het alle hens aan dek om in korte tijd een 150-tal broodjes en salades klaar te hebben voor de lange rij studenten en kantoor- en winkelmensen.

Na deze shift is het in de winter redelijk kalm maar vanaf de paasvakantie superdruk door de toeristen die hun lunch liever wat later op de middag nemen. Om 17u doen wij de deuren dicht. Na het opkuisen keren we met het hele gezin huiswaarts.

Op zaterdag is de zaak open van 9u tot 14u. Daarna volgt de wekelijkse grote kuis.

Wat is de invloed van de coronamaatregelen op jullie zaak?

Eerst gingen de scholen dicht en dat betekende voor ons 60 à 70 % van ons cliënteel die wegviel. Toen sloot de ene winkel na de andere winkel. We maakten in het begin reclame voor de leveringen. Daarna sloten we ons zitgedeelte maar mensen konden wel nog afhalen. We haalden toen nog een omzet van 15%. Minder dan onze vaste kosten dus. We zijn nu gesloten sinds 18 maart.

Zijn er speciale maatregelen die jullie nu nemen?

In het begin wel take away maar daar zijn we mee gestopt. Wel zijn we nu aan het kijken om rond Pasen ontbijtmanden te leveren.

Kunnen klanten momenteel iets doen om HAP take away bites te steunen?

Mensen kunnen ons volgen en liken op Facebook en Instagram. Er loopt ook een actie via social deal waar de mensen voor €6,99 een ontbijt bij ons kunnen benuttigen.

Hoe vullen jullie de dagen momenteel tijdens de lockdown?

De laatste twee jaar zijn heel hevig en hectisch geweest dus er is thuis redelijk wat werk blijven liggen zoals de tuin, grote kuis,…. Daar houden we ons nu mee bezig. We zijn ook aan de toekomst aan het denken want voor de crisis waren we aan het kijken om een tweede vestiging te openen. De crisis zal ons niet weerhouden om hierin verder te gaan.

Hebben jullie een tip voor andere ondernemers die getroffen zijn door coronamaatregelen?

Blijf positief. Deel geregeld iets op je Instagram of Facebookpagina. Houd de mensen wakker. Doe een actie (en ik bedoel daarvoor niet direct dingen gratis geven,…)

Waarom moeten mensen na de coronamaatregelen zeker eens bij jullie langskomen? ?

Omdat wij werken vanuit ons hart met passie voor eten. Alles wordt bij ons dagelijks vers bereid, zo wordt onze zalm bijvoorbeeld door David zelf gerookt.

Omdat ik de mensen niet wil zien als klanten maar vooral als gasten waar ik met plezier tijd voor maak als er nood is aan een lach of een babbel.

Omdat wij ons elke dag voor 150% geven en houden van HAP!

Hartelijk dank voor dit interview, Mieke!
Meer weten?
Volg de Facebookpagina: HAP take away bites
Adres: Zilverpand 16, 8000 Brugge

Geef een antwoord